Mandala Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen isimdir.Genel olarak mandala,şekilleri belli bir düzene göre boyamaktır
Çocukların eğitiminde farklı şekillere büründürülerek bir eğitim tekniği olarak kullanılmakta olan mandala 12 asıl renge sahiptir. Hem nesne hem de renk uyumu olan mandalada renklerin açık ve koyu tonları kullanılarak bu sayı artırılmaktadır
Mandalanın yararları nelerdir?
Klasik müzik eşliğinde ve tam bir sessizlik içinde mandala boyamak, dinlenmek ve dikkat toplamayı artırmak için yapılabilecek çalışmalardan biridir. Mandala, vücut, ruh ve zekanın kaynaşması demektir. kişinin kendi yaratıcılığını keşfetmesini sağlar.
Mandala boyamak, dikkat oranını artırdığı gibi beynin sağ lobunu da geliştirir. Bu gelişim, kişinin düşünme ve yaratıcılığını artırır. Çizimlerde renklerin de devreye girmesi, sağ lobun aktif hale gelmesinde ve doğrudan duyguların derinleşmesinde etkilidir.
Kişinin kendini ve etrafını saran gerçeği fark etmesini sağlayan mandala, günlük yaşantı ve stresle daha kolay baş etmeyi sağlar. Vücut, ruh ve zekanın kaynaşması olan mandala, serinkanlı olmayı öğretirken kişinin kendi yaratıcılığını keşfetmesini sağlar.
Mandala boyayarak çocuklar sakin ve sabırlı olmayı öğrenir. Odaklanma ve konsantrasyon süreleri artar. Mandala çalışması yapan kurumlarda, mandala çalışmasından sonra çocukların grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler görülür.